O brainspottingu kot učinkoviti terapiji za globinsko zdravljenje simptomov

Metoda brainspotting kot sodobnejši pristop globinskega zdravljenja široke palete čustvenih in telesnih simptomov je doživela preboj v psihoterapevtski praksi dr. Davida Granda leta 2013. Od tedaj se je močno razširila po vsem svetu; številne raziskave in uspešne zgodbe klientov pa govorijo o njeni učinkovitosti.

V nadaljevanju vam bom odgovorila na najpogostejša vprašanja in razjasnila dileme o metodi brainspotting, s katerimi se srečujem v terapevtski praksi.

1. Kaj je metoda brainspotting?

Brainspotting je znanstveno podprta metoda in eden od sodobnejših načinov zdravljenja travmatskega odziva v telesu, ki
• omogoča dostop do potlačenih vsebin v globljih predelih možganov, kjer se skriva izvor današnjih simptomov, ki vplivajo na vaše delovanje
• z brainspottingom lahko dostopate do katerekoli izkušnje, ki jo nosite na ravni telesa, čustev, kognicije, duhovnosti in vam omejuje življenje
• je pristop, ki temelji na povezavi telesa in možganov in telesu omogoča, da se vrne v svoje naravno stanje – stanje pred travmatično izkušnjo
• deluje v varnem terapevtskem odnosu, če je klient odprt za svoje notranje doživljanje
• lahko jo izvajate tudi sami, če se ob svojih telesnih občutkih počutite dovolj varne
• je metoda, ki sledi določenemu postopku, vendar so vedno v ospredju telo in njegove potrebe
• proces je kot kapljica v morju, ki ga vzvalovi in vpliva na vsa področja življenja.

2. Zmote o metodi brainspotting

Brainspotting je znan kot metoda, ki omogoča zdravljenje travmatskega odziva, zato jo lahko zmotno razumemo kot protokol, ki mu sledimo in samodejno doživimo spremembo, ne da bi bili osebno vključeni v proces. V praksi namreč pogosto slišimo vprašanje, ali je oseba v procesu hipnotizirana in ali bo vedela, kaj se z njo dogaja.
Brainspotting travme v telesu ne zdravi zaradi postopka, ampak ustvarja okoliščine, ki ustrezajo telesu in možganom, da se lahko začne zdravljenje travmatskega odziva.
Zdravljenje poteka v vašem telesu. Pri tem ste popolnoma prisotni in odprti za to telesno izkušnjo, kar je tudi ključni pogoj, da se proces zdravljenja začne.
Brainspotting ni bližnjica za dolgotrajne težave, s katerimi se spopadate, omogoča pa razrešitev sedanjih težav pri njihovem izvoru.

3. Kdaj se odločiti za terapijo brainspotting?

• Ko se vaši simptomi v obliki telesnih občutkov ali misli o sebi kljub temu, da jih razumete, še vedno pojavljajo in vam onemogočajo, da bi sledili svojim željam in potrebam.
• Ko so vaše telesne reakcije preintenzivne in niso v skladu z realno situacijo, kot na primer: želite povedati svoje mnenje pred drugimi, vendar ne morete spregovoriti, saj je vaše telo kot ohromljeno, iz sebe pa ne spravite niti glasu.
• Za vami je že precej osebnega dela, mogoče ste bili tudi že v psihoterapevtskem procesu, razumete, zakaj se vam prebujajo občutki v določenih situacijah, vendar pa le-ti še vedno ustavljajo vaše življenje in zaradi njih ne morete narediti premika v želeno smer.
• Ko si želite biti polno povezani z življenjsko energijo v sebi in iz nje delovati, v sebi pa čutite omejitve, ki ostajajo kljub intenzivnemu osebnemu delu.

4. Katere vaše kvalitete vam bodo v podporo v procesu brainspottinga?

• Stik s seboj, svojim telesom in čustvi, odprtost do sebe in svojega notranjega sveta
• aktivna skrb za svoje počutje in strategije, ki vas pri tem podpirajo (čuječnost, meditacija …)
• odprtost za svojo ranljivost in želja po zdravljenju le-te
• notranja motivacija za spremembo
• osebne kvalitete, kot so vztrajnost, pogum, empatija
• vse dosedanje delo na sebi.

5. Zakaj je pomembno, da ima terapevt, ki izvaja terapijo brainspotting, osebno izkušnjo globinske psihoterapije po tej metodi?

V brainspottingu se vračamo k bolečim vsebinam, ki so bile v preteklosti zaradi potrebe po preživetju potisnjene v nezavedne globlje predele v možganih. Na poti nazaj k čustveni bolečini se ponovno srečamo s strahovi in obrambami, ki smo jih vzpostavili, da je ne bi več doživljali. Celoten živčni sistem bo kot dober skrbnik preverjal, ali je okolica drugačna kot takrat, ko je bilo treba to vsebino potlačiti, torej ali je oseba, ki je z vami, varna, prisotna in dovolj stabilna.

Če globlji predeli v možganih zaznajo terapevtovo stanje kot varno, stabilno, prisotno, bo to klienta podprlo, v sebi bo čutil dovolj varnosti in stabilnosti za globlji stik s telesom in telesno izkušnjo. Zato je zelo pomembno, da terapevt, ki izvaja brainspotting, aktivno skrbi za svoje notranje počutje in zdravi lastne boleče vsebine, saj bo s tem klientu omogočil bolj odprt, varen in čist prostor za njegov proces.

6. Kako poteka proces?

Ko je zagotovljen občutek varnosti v odnosu med terapevtom in klientom ter se klient ob občutkih v svojem telesu počuti dovolj varno, je čas za notranji proces.

Klient izbere temo, ki ga bremeni in ji želi nameniti prostor v procesu. Tema je lahko karkoli, kar ga obremenjuje: prijetni in neprijetni občutki, misli, sanje, negativne ideje o sebi, spomini in podobno.

Ob izbiri teme se klient poveže s telesom in z občutki, ki se ob tem porajajo. Ob tem lahko intuitivno ali s terapevtovo pomočjo izbere optimalni očesni položaj, s tem pa se še bolj poveže s témo in občutki. Tako dostopa do zamrznjenega predela globlje v možganih, kjer je vpisana boleča izkušnja, ki povzroča današnje simptome.

Klient ponese svojo prisotnost v telo, je radoveden in odprt za proces. Klient in terapevt sta v stanju nevednosti, odprtosti, čuječnosti in z zaupanjem v sposobnost samozdravljenja telesa.

Proces poteka nelinearno, lahko se pojavijo spomini, občutki ali telesne senzacije, ki potujejo po telesu. Procesu sledimo in podpiramo telo pri predelavi.

Ko se čustvena bolečina sprosti, se telo umiri in klient začuti občutke miru, svobode, odprtosti, varnosti. Telo se je z osvoboditvijo od boleče, potlačene vsebine ponovno vrnilo v ravnovesje.

Vsebina, s katero je začel, klienta po procesu ne moti več in jo doživlja le kot del življenja.

7. Kakšne so posebnosti procesa brainspottinga?

Glavna posebnost globinskega procesa z metodo brainspotting je, da ne poteka izključno v kognitivnem delu možganov. Proces poteka v telesu in v možganih, zato za oboje izpolnimo vse potrebne pogoje.

Osrednje vodilo v tem postopku je, da sledimo potrebam telesa in tako podpiramo proces zdravljenja. Na primer:
• Klient lahko na začetku ali sredi procesa začuti, da želi zapreti oči, zazehati, se premakniti, premakniti položaj oči, se stresti.
• V tem procesu govorimo bistveno manj kot pri pogovorni terapiji. Klient pove terapevtu le toliko, kolikor čuti, da je zanj prav in da ne moti notranjega procesa.
• Terapevt s svojo prisotnostjo podpira proces tam, kjer klient to potrebuje.

8. Pripomočki, ki jih uporabljamo pri procesu brainspottinga

Pri tem procesu lahko uporabljamo nekatere pripomočke:

• pointer: palica, ki nam pomaga, da poiščemo optimalni očesni položaj za določen simptom, na katerem želite delati
• bilateralna glasba: poslušate jo s slušalkami, saj je namenjena uravnavanju delovanja leve in desne možganske hemisfere
• posebna očala (goggles), s katerimi uravnavamo predelovanje travme v določenem delu možganov.

Vsi pripomočki so namenjeni podpori klientovemu telesu pri predelovanju boleče čustvene vsebine. Uporabljamo jih le, če klient čuti, da bi mu bili v podporo pri procesu.

9. Kako se pripravite na terapijo brainspotting?

Na brainspotting se pripravite tako, da ste v stiku s telesom, z občutki, odprti ste za to, kamor vas telo želi peljati. Pogosto klienti povedo, da so se začeli drugače počutiti že dan/nekaj ur pred terapijo, ali pa se jim je v preteklem tednu dogajalo nekaj, kar jih močno bremeni, jih spremlja in želijo temu nameniti proces.

Za telo je ta proces zelo organski, naraven, zato začne, ko zazna, da se približuje čas za terapevtsko uro, izražati svojo stisko z različnimi simptomi.

10. Kaj povedo klienti po procesu brainspottinga?

• Klienti po procesu pogosto povedo, da se počutijo utrujene, vendar je to prijetna utrujenost, kot da bi prišli na vrh hriba ali pretekli maraton. Torej so utrujeni, a globoko olajšani in zadovoljni. Ti občutki so popolnoma razumljivi in normalni, saj proces v globljih predelih možganov poteka zelo hitro in intenzivno ter vpliva na celotno telo.
V praksi rečemo, da možgani in telo v procesu tečejo »možganski maraton« 😊
Pomembno je, da si po procesu vzamete dovolj časa, da dobro poskrbite zase, na primer s počitkom, sprehodom, tekočino, hrano, in s tem telesu omogočite regeneracijo.
• Čeprav se je proces na terapiji zaključil, še naprej poteka v telesu in možganih. Klienti pogosto povedo, da so v naslednjem tednu doživeli močne uvide na področju, na katerem so delali, ali pa so se prijetni občutki še poglobili. Poročajo o pozitivnih spremembah in izboljšanju simptomatike tudi po tem, ko so že zaključili terapevtski proces. To potrjuje tudi raziskava o učinkih zdravljenja generalizirane anksiozne motnje z brainspottingom, EMDR in kognitivno-vedenjsko terapijo.
• Pozitivno so presenečeni nad spremembo, ki se zgodi med procesom in po njem. Prišli so na primer z občutki smrtnega strahu, ki ni bil realno utemeljen, po terapiji pa so čutili globok občutek miru in povezanosti s seboj.
• Ponosni so nase in na to, s čim so se soočili v procesu in kaj jim je to soočenje prineslo. Po procesu se počutijo zelo opolnomočeni in si bolj zaupajo, da lahko zdržijo z močnimi občutki tudi zunaj procesa.

11. Ali terapija brainspotting lahko poteka po spletu in ali je enako kakovostna kot terapija v živo?

Za kakovosten proces brainspottinga je ključno varno okolje, torej da se posameznik počuti dovolj varno v terapevtskem odnosu in s svojimi občutki v telesu. Pri terapiji po spletu poglobita občutek varnosti tudi dovolj dobra internetna povezava ter zagotovljeno mirno okolje.

Ko so izpolnjeni ti pogoji, je proces prek računalnika enako učinkovit kot v živo.

12. Koliko terapij je potrebnih za izboljšanje počutja?

Odgovor na to vprašanje je zelo individualen; odvisen je od tega, kje ste v življenju, s čim se soočate v sebi, od trajanja in akutnosti težave, od vaših zmogljivosti in načinov, s katerimi se soočate z občutki, ter od tega, kaj pričakujete od spremembe.

Če je težava povezana izključno z vašim odraslim življenjem in je terapevtski proces osredotočen na to težavo, se vaše notranje doživljanje lahko spremeni že po nekaj terapijah.

Če želite doseči globljo spremembo doživljanja sebe in se soočate s posledicami razvojne travme, potem bo za globljo spremembo potreben dolgotrajnejši proces.

13. Kaj mene kot terapevtko navdihuje pri procesu brainspottinga?

Osebno me vedno znova navdihne modrost telesa, ki jo nosimo v sebi, in njegove neusahljive zmožnosti zdravljenja tako telesne kot tudi čustvene bolečine. Navdihuje me pot, ki jo izbere telo za predelovanje travme. Ta pot je umu sprva nerazumljiva, kasneje pa vse dobi smisel. Najbolj pa me seveda navdihujejo zgodbe klientov, ki z veseljem in navdušenjem povedo, da delajo spremembe, ki se jih prej niso upali, oziroma končno hodijo po poti, ki je zanje prava.

Upam, da ste dobili odgovor na svoje dileme in vprašanja. Če pogrešate odgovor na svoje vprašanje, pa mi pišite, z veseljem vam bom odgovorila.